пятница, 17 апреля 2020 г.

Подорож в історію книги



 За всі  віки  життя  на  цій  Землі,
   Знання  і  досвід,  мрії  променисті
   Збирало  людство  у  книжки  малі
І  берегло  їх  свято  й  урочисто.
 


Історія виникнення книг 
Історія  виникнення  книг  досить  і  досить  цікава.У стародавні часи не було книжок, бо люди ще не вміли їх робити. Але  потреба  записувати, пере­давати  знання  виникла дуже  давно. Тож «сторінками» найдавніших  книжок  ставали  ка­мені, стіни  печер.

 Шумери, вавілоняни, ассірійці і багато їх сусідів писали на глиняних табличках. Матеріал був дешевим, але з-за розміру табличок тексти на них були короткими. Тому великі твори, такі, як епос про Гільгамеша, або оповідь про початок світу, записували на декількох табличках. Зборів табличок існували при храмах і царських палацах. Археологи розкопали бібліотеки ассірійського царя Ашшурбанапала (VII ст. до н.е.), на полицях якої було понад 20 тис. табличок з різноманітними текстами.
 
Стародавні єгиптяни винайшли більш зручний  матеріал для письма - папірус, який робили з особливим чином оброблених стебел папірусу, що ріс в достатку на берегах Нілу.
 

Окремі листи склеювали в довгу смугу, сувій. На таких свитках, що досягали в довжину до 1000 м, записували релігійні тексти, казки, повчання, легенди, літописи. Папірус - пухкий матеріал, тому писати на ньому можна було тільки з одного боку: чорнило, наносившиеся загостреною очеретяною паличкою, проникало на всю глибину.Сувої зберігалися в скринях і стінних нішах.



Користуватися такими книгами-свитками було незручно.
Книги «зі шкіри» з часом витіснили книги з папірусу та воску. Треба сказати, що в "Єги­петській Олександрії" була найкраща наукова бібліотека. Раніше про могутність володаря судили не тільки по тому, яку він має казну та війсь­ко, але й по тому, як він дбає про науки. Єги­петський фараон заборонив продаж папірусу. На­казав своїм майстрам винайти новий матеріал для створення: книг. Відкриття було зроблене, почали в Пергамі виготовляти матеріал для письма з ове­чих та козячих шкір. Пергам став на довгі роки всесвітньою майстернею пергаменту, так назвали новий матеріал.












Комментариев нет:

Отправить комментарий